Top
  >  Природа   >  Челопеч – златното село на България

Днес ще ни придружите в пътешествието ни до село Челопеч.

Избрахме го защото пътят е живописен и лесен. Минава се покрай мемориалния комплекс в памет на Васил Левски до Буново и красивите гледки се редуват една след друга.

Още с влизането в Челопеч ви става ясно, че в това село се живее добре. Дори и престижните столични квартали могат да завидят на улиците и тротоарите. Центърът е подреден и поддържан идеално. В комбинация с изцяло обновеното училище, с детската градина за чудо и приказ, усещането е по-скоро, че сте в изключително уреден малък град, а не в село.

Все пак ще се намери някоя баба са каруца и магаре Тодор, която ще ви спести ходенето пеш.

А китните дворове, романтични огради и удивителната смес между камък, тухли и дърво ще ви върнат в детството.

За да добием представа за мащаба на селото отидохме на един хълм северно от Челопеч, който аранжира с мини концерт.

След краткото опознаване, местните ни посъветваха да се разходим до парка “Кормѝнеш”. Паркът е разположен върху друг хълм – южно от селото и докато се качвате нагоре усещането е все едно сте в Тоскана. Каквото и да кажем за базата там все ще е малко. Най-добре я разгледайте сами.

За наш късмет, случихме на събор на Средногорието и мястото беше пълно с хора. Вкусна храна, местни закачки, фолклор и изключително мили и гостоприемни челопечени.

За търсачите на огнени залези, Челопеч има какво да предложи – брега на местния язовир. Любителите рибари също ще са щастливи.

 

Едно от местата за нощуване в региона е хижа “Мургана”. Пътувайте до там по светло – панорамните гледки са смайващи, а комбинацията от дълбоките горски сенки и тучните планински ливади действа успокояващо дори и за най-напрегнатия човек.

На следващия ден станахме рано, за да хванем изгрева.

Последна в плана ни беше местната екопътека, която отвежда любопитните туристи до местността Червени камък.

В хубав ден посетете местността “Червени камък”. Вълшебна горска пътека ще ви отведе до скалите с червеникав отенък и феноменална гледка.

Иска ни се да ви разказваме още и още за Челопеч. Наричат го златното село на България заради златодобива, но то наистина е сред златните села в страната, защото съумява да задържи хората, да привлича нови и има сили да мечтае за нови посоки. 

post a comment