Top
  >  Градове   >  Идеализираната България срещу истинската България

Днес имаме страхотна изненада за вас – представяме ви един проект на фотографа Филип Захариев от Видин, който заедно с модела Соня Валериева е направил наистина впечатляваща фотосесия, в която поставя българската традиционна носия в един нов контекст.

“Идеята ми беше да снимам красиво българско момиче облечено в национална носия, но не както всички останали снимки с носии на фона на красиви места и стари български къщи, а точно обратното. Исках да снимам забравени и изоставени места. Такива на които никой не обръща внимание, сякаш не съществуват. А всъщност са навсякъде около нас”, разказа пред нас Филип, с който се свързахме малко след като публикувахме нашата фотосесия с носията от Върбина.

“Снимахме в изоставения Химически завод Видахим, от който започна упадъка на града ни, на квартал Селището, койтЍ бил построен за работниците на от “Химията”, но бързо превърнал се в Гето, където българи и цигани винаги са живели заедно в мир и разбирателство”, споделя още Филип и продължава:

“Снимахме в квартала в който живея и около полу-разрушения ми блок, както и в Синегогата, която през годините се бе превърнала в свърталище на наркомани. Но изоставена, разрушена, призрачна… снимките от синегогата станаха изключително арт, защото контрастът между красивото момиче в пъстра носия и градската урбан атмосфера от надрасканите с графити тухлени стени изглежда адски красиво. Исках да уловим двете Българии. Тази, която всички идеализират в лицето на красивата българка в народна носия и тази, в която всъщност живеем и по която всички плюят.”

И определено е успял! От нас адмирации за таланта и смелостта да подходиш толкова нестандартно. Защото да снимаш носия сред стара каменна къща в родопско село е лесно и в някакъв смисъл – очаквано. Но да снимаш носия в циганска къща иска огромна доза смелост.

Поговорихме с Филип и за Соня, която в последните десет години живее в Торино и краси корици на не едно и две модни списания. Самият Филип не е очаквал, че тя ще се съгласи да се включи в идеята му, при това безплатно. Но ето, че Соня всъщност толкова е харесала концепцията му, че не само я реализира, но я реализира със сърце!

“Да гледаш как едно българско момиче, което до онзи ден е позирало пред обективите на едни от най-добрите фотографи в Италия, сега се завира в храсталаците и омазаните с масло цехове на изоставен завод, играе си с малките циганчета и с усмивка слуша песните, които и пее стар пияница, е страхотно усещане”, разказва още Филип.

А повече за Филип ето тук: https://instagram.com/filipzahariev

Ако тези фотографии не ви стигат, тогава може да видите повече от Соня тук: https://instagram.com/sonyavaleri

post a comment