Top
  >  Uncategorized   >  Защо Великден ни напомня да подкрепяме българското
Великден 2020

Христос Воскресе!

Здравейте приятели,

Първо искаме да ви пожелаем да сте здрави. Пазете се и пазете близките си. А сега ще се радваме да бъдем заедно в следващите няколко минути, за да ви разкажем този път с думи какво означава за нас Великден.

Наистина днес най-светлият християнски празник е различен от всичко, което помним. Вероятно няма да можем да сме заедно с всички близки, с които искаме, но вярваме – ще бъде за добро.

Същността на Великден е в обещанието, че хората отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И днес в това има повече символика от всякога. Да, не е рай това, към което се стремим да се върнем. Но е най-важното, което имаме – свободен живот. Да имаме живот изобщо.

Дълбокото ни усещаме за празника днес е повлияно от още нещо – стремежът ни да подкрепяме всичко българско. Убеждение, което споделяме заедно с нашите приятели от Домейн Бойар, които въпреки трудните времена подкрепят не само нас, но и всички български работници. Те насърчават своите верни последователи да предпочетат не само българското вино, но и всичко хубаво, излязло от българските ръце.

Великден - Домейн Бойар

Великден – Домейн БойарЗащо е този стремеж? Защото в тази ситуация няма да можем да разчитаме на никой да ни помогне, освен на самите нас. А Великден е символ за това, че има защо да си вярваме повече.

За нас Великден е онзи момент от годината, в който имаме възможност да сме с близките си и сега отново е така. Защото именно близките ни създават онази среда, в която можем да приемаме живота с любов и доброта.

Готвенето не е за да се нахраним. То е заради времето, в което ще бъдем заедно. Заради онези хубави думи, които ще си кажем. Заради онова “Благодаря”, което ще речем, когато ни подадат яйцата.

Ние винаги предпочитаме да празнуваме Великден не просто с най-близките и ценните ни хора. Предпочитаме да го правим така, че да помогнем и на тези, които малко познаваме, но споделяме с тях едно село, един град, една страна. Затова избираме български продукти за трапезата си. Пием българско вино. Макар и с малко, помагаме на всеки човек, решил да остане и да живее заедно с нас.


Ще речете – това е материално. Така е, но нима Великден не е и символ на възкръсването не само на духа, но и на материята. Не е ли този ден символ на разцъфването на природата? Не трябва ли дух и материята да са в симбиоза? Нима е възможно чистотата на мисълта да не върви ръка за ръка с чистотата в това, което правим?

В нощта, преди да отиде на кръста, Исус подал чашата вино на своите ученици и рекъл: “Тази чаша е новият завет в Моята кръв, която за вас се пролива” (Лука 22:20). Затова и наливането на чаша вино символизира кръвта Христова, която ще се пролее за всички, които някога повярват в него.

В навечерието на Великден ви пожелаваме да сте добри. Добри с близките си, добри и с непознатите. Живейте с вяра, че утре ще е по-хубаво, че вие можете повече, че в живота ви има място за повече любов и чистота. И нека действията ви са според най-чистите сред мислите ви!

На финала искаме да благодарим на Домейн Бойар за подкрепата и заедно с тях да ви напомним да предпочетете сътвореното от български ръце, особено във времената, в които живеем сега. Това може да бъде животворно за непознат и със сигурност ще се върне като добро и във вашия живот.

post a comment