Top
  >  Добро   >  По стъпките на доброто тук – СМОЛЯН
По стъпките на доброто тук - СМОЛЯН

Има една неповторима романтика в Родопите. В говоренето за тази планина, в историите, които тя ни дава, в красотата на гледките там. Всяко обикновено пътуване там е равнозначно на пътешествие. Високите борове разказват истории за войводи и невести, за вечна обич, за безкористна любов. Затова и да заснемеш видео за Родопите е сериозно предизвикателство. Защото трябва някак да опиташ да уловиш този характер. Не успееш ли, провалил си се…

Иска ни се да вярваме, че с тази статия и видеото, което ще ви представим, ние сме успели да уловим поне част от този дух на Родопите. Този мистичен дух на доброта, пропит в обикновените думи и обикновените разходки, които тук, сред меките гънки на хълмовете стават необикновени.

Впускаме се на приключение с вас в сърцето на Родопа планина и…

днес ще ви покажем:

Смолян

В царството на гостоприемството.
Смолян - панорама

Смолян е един от най-прекрасните примери за думите ни и затова заедно с нашите приятели от Загорка решихме вторият ни епизод от поредицата “По стъпките на доброто тук” да бъде посветен на този край. 

Както във видеото ни за Дряново и днес ще ви срещнем с местен герой, който има много какво да ни разкаже за фолклора и традициите в региона, за доброто тук, за любимите му туристически места. И това е не кой да е, а добре известният художествен ръководител на още по-добре известния ансамбъл “Родопа” – Адриян Петров.

Вълнуващо е това видео, защото в себе си е побрало колкото е възможно да се побере от красотата тук в рамките на само няколко минути. Ще ви покажем великолепните Смоленски езера, Момчиловата крепост, Агушевите конаци, Историческия музей в града, спиращата дъха гледка от скалата “Невястата” и още няколко изненади. Ще ви подредим всичко това в маршрут за два дни, макар че тук това е крайно недостатъчно.

Но, преди да ви разкажем за отделните забележителности, предлагаме ви да изгледате видеото ни:

Е, време е и за нашия пътепис с план-график какво, кога да посетите. Надяваме се да ви бъдем полезни, защото всичко, което виждате, сме минали и опитали лично.

ПРОГРАМА ЗА ДЕН 1:

Центъра на град Смолян

Може би не много от вас знаят, че Смолян е създаден през 1960 година, когато в едно се обединяват двата града Смолян и Устово, и селата Райково и Езерово. Проектантите имат възможност да развихрят въображението си и да построят център от нулата. И резултатът е повече от впечатляващ. Тук не само се намират всички основни административни сгради, но и повечето от забележителностите – църквата “Св. Висарион Смоленски”, Регионалният исторически музей, Художествената галерия, Планетариума.

Новият център на Смолян е изключително впечатляващ – разположен стъпаловидно и склоновете на планината с много широки пространства и зеленина.

Регионален исторически музей

Не случайно насочихме вниманието ви към Музея, той би трябвало да първата ви спирка в града, защото събира на едно място всичко най-ценно от историята, етнографията и архитектурата на региона. В него гидовете ще ви разкажат защо в Смолян се намира единственото доказателство за търговските връзки между Европа и Древен Египет. Ще ви потопят в традициите и бита на нашите предци, ще насочат вниманието ви към най-важните образци на родопското строителство, които си струва да видите.

Църквата “Св. Висарион Смоленски”

Тя е сравнително скоро построена – през 2006 година. Уникална е като архитектура и стил в страната и си струва да я посетите. Не е възможно да минете покрай нея и да нея забележите. Тя е построена по архитектурен проект на местните архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев, а конструктор е Ангел Бедров. Камбанарията ѝ е висока 32 метра, а общо в църквата има 11 камбани.

Широка лъка

След като се разходите из центъра на Смолян, порепоръчваме ви да отделите един следобед за китните улички на Широка лъка. Тук времето е застинало 200 години назад. Архитектурният резерват ще ви впечатли с чудесно съхранените си сгради, с десетките места, в които може да хапнете вкусно и романтичните улички, които разкриват една след друга красива гледка. Тук се намира и Националното училище за фолклорни изкуства. Това не е случайно. Смята се, че Широка лъка е едно от местата, в които се заражда родопската песен.

Екопътека “Невястата”

Последното място, което ви препоръчваме да посетите в рамките на този ден е екопътека “Невястата”, която ще ви изведе до едноименната скала. Името ѝ е обвито в легенда за една прекрасна девойка, която била дадена за съпруга на турски велможа. Съгласила се красавицата, но помолила, преди да напусне родния си Смолян, да се качи горе на скалата, за да го види за последно отвисоко. Речено-сторено. Но когато отишла на ръба на скалата, младата мома се хвърлила. Не могла тя да приеме съдбата си и да се откаже от българското. Днес скалата е едно от най-често посещаваните места в региона и наистина има защо – гледката от панорамната площадка тук е спираща дъха. Горещо ви препоръчваме да сте тук по залез слънце, това ще направи изживяването ви още по-паметно.

ПРОГРАМА ЗА ДЕН 2:

Агушевите конаци

Нов ден, нова посока. Предлагаме ви във втория ден от пътешествието си да се насочите по посока Ардинското корито. То ще ви преведе през известното с невероятния си боб село Смилян, а след това ще стигнете до с. Могилица, където се намират Агушевите конаци. Това е най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите и са чудесен пример за късносредновековното строителство. Построен е в началото на XIX век от трима майстори за Салих Ага и неговите трима синове. Градежът отнема цели 20 години. Днес конаците са етнографски музей и са собственост на наследниците на Салих Ага.

Панорамна площадка “На върха”

Щом сте в с. Могилица, поразпитайте местните и те ще ви насочат към хора, които предлагат разходки с високопроходими автомобили до най-новата панорамна площадка в региона – “На върха”. Пътуването до горе отнема около час, така си отделете време в графика. Но панорамата е забележителна и си струва усилията.

Момчиловата крепост

Последната ни спирка във втория ден е известната Момчилова крепост.

Построена е още по римско време, като е била част от Родопската отбранителна линия на Юстиниан I. Преди това тук е имало тракийско светилище. В края на XIV век родопският владетел Момчил си спечелва титлата деспот и крепостта попада под негова опека. Той е възпят от българи, сърби и херцеговинци като борец срещу османците. И днес крепостта носи неговото име.

Тук от панорамната площадка се разкрива удивителна гледка към връх Голям Перелик, кулата “Снежанка” на Пампорово, НАО “Рожен” и връх Свобода. Ако дойтете петък или събота вечер, може да се насладите на прожекция на филм директно върху скалата.

Финал!

Знаем, че има още много места, които да посетите в Смолян. Не изпускайте Смоленските езера, посетете и Планетариум. Отделете време и за безчетните пещери в региона, коя от коя по-интересна. Тук в Смолян наистина има за всекиго по нещо – било то семейно изживяване или по-екстремен уикенд.

Ние сме България на длан и днес ви разходихме до Смолян, заедно с нашите приятели от Загорка. Доброто тук си струва да бъде споделено, нали?

post a comment