Top
  >  Градове   >  По стъпките на доброто тук – Стара Загора

Стара Загора! Град, пълен с добри отбивки, с толкова много история, с прекрасни хора. Град, който доказва, че когато се срещнат местния дух и предприемчивост с добрите световни практики – резултатите са факт!

Днес Стара Загора не е просто топ туристическа дестинация, благодарение на уникалните си исторически и културни забележителности и обширни паркове. Не е и просто добро място, на което да работиш и да създадеш семейство. Не е и само място, на което да се веселиш с приятели и свежо пиво.

Стара Загора е място, на което да създадеш добри спомени. И после, в края на пътешествието, в края на житейския ни път или след последната глътка, да погледнеш на живота с ясното съзнание, че наистина всичко е било добре.

Затова в този епизод ще ви покажем Градът на правите улиците така, както ние го виждаме – с невероятния му Античен форум, с Историческия музей и Музей “Неолитни жилища”, с парковете и местата за отдих, с изключителния по рода си Beerфест!

Ще ви го покажем и така, както нашите приятели от Загорка го виждат, защото това е техният дом. Ще влезем във фабриката им и ще видим как се прави доброто пиво тук. Ще ви покажем и хората, отговорни за това на масата ви винаги да има вкусна бира.

Обещаваме пътепис, като никой друг, но преди това, може да изгледате видеото ни за града:

Е, време е и за нашето предложение какво да посетите в Стара Загора. Няма да бъдем много обстоятелствени, но обещаваме, че сме ви подбрали наистина най-важните неща…

ПРОГРАМА ЗА ДЕН 1:

Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей се намира съвсем близо до Античния форум. Смятаме, че всяка обиколка на Стара Загора трябва да започне именно от тук. Защото освен, че ще видите всичко най-важно събрано под един покрив, ще бъдете и в добрите ръце на гидовете, които ще ви потопят в най-разнообразни и интересни детайли от историята на града. Смеем да твърдим, че това е може би най-модерният исторически музей в страната и по нищо не отстъпва на западноевропейските си конкуренти. Тук е събрана историята на региона от различните епохи. Няколко експоната със световно значение привличат хиляди туристи всяка година. Това са фигурки от V хилядолетие преди Христа, шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, златна фиала, мраморна статуарна група на Орфей, монетите на Августа Траяна и още, и още.

Музей “Неолитни жилища”

Стара Загора заслужено се гордее с античното си наследство, за което след малко ще ви разкажем. Но тук има нещо още по-специално – най-добре запазената къща от времето на ранния неолит. Разбирайте – ще видите как са живеели хората по тези земи преди повече от 8000 години! Музеят представлява специална сграда, която всъщност пази останките от тази някога двуетажна къща с три стаи и две пещи. Доста от елементите още си личат и не случайно се смята, че това е най-добре запазената къща от тази епоха в цяла Европа.

Къща на 8 000 години…

Античен форум “Августа Траяна”

Форумът на античния римски град Августа Траяна е обект без аналог в нашата страна. Той е разкрит, когато се строи Съдебната палата в града. Любопитно е, че макар и градът да носи името на император Траян, всъщност най-мащабното строителство тук се случва по-късно – в годините на император Марк Аврелий. Тогава е направена уличната мрежа, водоснабдяването и канализацията, общественото и жилищно строителство. Построени са две крепостни стени с около 40 бойни кули. Градът е имал правото да сече собствени емисии от бронзови монети. Построени са храмове, базилики, терми, портици, театрална сграда, тържища. Днес най-силно впечатление прави разкрития форумен комплекс, който някога е бил център на културния и спортен живот.

Музей на религиите

Още едно място без аналог не само в страната, но и в света. Тук под покрива на някогашната Ески джамия съжителстват три храма и едно култово място – останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х – ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV – ХХ в.) – безспорни доказателства за рядко срещана приемственост. Струва си да видите на живо великолепната архитектура и стенописи на джамията и останките от християнската църква.

ПРОГРАМА ЗА ДЕН 2:

Парковоете на Стара Загора

Стара Загора е не само град на правите улици и град на липите, той е и град на един от най-красивите и обширни паркове в България. Само който се е разхождал из Аязмото, знае колко отпускащо и красиво място е това – с безбройните си алеи, прохладни местенца и възможности за спорт и развлечения на децата. Парк “Бедечка” с езерото е също страхотно място за отмора. Там се случва и ежегодния Beerфест, за който ще ви разкажем след малко. Изключително красив и вече страхотно облагороден и парк “Артилерийски” – истински рай за семейства, направен по най-съвременните стандарти.

Особено интересна е историята на възникването на парк “Аязмото”. Той е символ на това, че един човек е способен да сътвори чудеса, стига силно да вярва в мисията си и последователно да преследва целите си. Защо? Защото когато митрополит Методий Кусев решава от един осечен хълм да направи модерен градски парк – тогавашното население на града никак не се увлича по идеята му. Дори напротив. Част от местните, които изпозвали оголения хълм за пасище на животните си, били категорично против. Той обаче не се отказва. Събира дървесни видове от стотици места. Някои преданя мълвят, че е нощувал на хълма, за да го пази от набези на животни. И след много усилия, много спорове и много вяра, на 28 февруари 1895 година паркът е официално открит под името “Св. княз Борис-Михаил”. А колко иронична е съдбата. Защото малко преди паркът да е почти готов, българската армия иска да проведе военни учения в района му с новозакупени оръдия. И противно на очакванията, същите тези хора, които са гледали скептично на делото на Методий Кусев, се обединяват в защита на неговото дело. И го спасяват. Спасяват го и от това Цар Фердинанд I да си направи резиденция там, защото твърди се – мястото много му харесало.

Beerфестът

Топ събитието на Стара Загора безспорно е Beerфестът, който се организира всяка година в началото на септември. Той събира най-доброто от българската рок сцена в парк “Бедечка”, както и хиляди фенове от града и региона. Страхотна бира, забавления за всички, супер настроение и много яка музика под огнените старозагорски залези. От опит можем да кажем, че това наистина е един от най-хубавите рок фестивали, като ние имахме възможност да посетим две поредни издания. Той се спонсорира от Загорка, благодарение на които и ние направихме тази виртуална разходка из забележителностите на града.

Е, с това нашата разходка из Стара Загора приключва. Благодарим ви, че ние отделихте от времето си. Но по-важно е да отделите от това време, за да посетите един от най-хубавите български градове. Да пийнете вкусно пиво в десетките бирарии и да разгледате десетките забележителности. Направете снимки за спомен, може да ни пратите някоя на info@bulgarianadlan.bg, ще се радваме да споделим от вашето щастие и красота.

До нови срещи!

post a comment