Top
  >  Архитектура   >  Архитектурното наследство на Димитровград

Във всеки български град, в почти всяко българско село има паметници. За различни събития и теми, с различен стил и послание. Едни от тях са мегаломански и привличат туристи от цял свят, например паметника “Създатели на българската държава” в Шумен или пък Дом паметника на БКП на Бузлуджа. Други са по-малки, но също така впечатляващи – като паметник “Асеневци” във Велико Търново или Паметника на съветската армия в Пловдив.

Представете си обаче да живеете в паметник. Не буквално в монумента, а по-скоро в град-паметник.

С това могат да се похвалят жителите на Димитровград, защото целият град е своеобразен архитектурен паметник, символ на една цяла епоха. И ако политическият аспект на тази епоха буди противоречиви чувства, то за чисто практичния и естетически аспект няма две мнения. Димитровград е превъзходно планиран, чудесно реализиран и е безкрайно удобен за живеене град. Той има всичко това, което варварски презастроена София например само си мечтае да има – много широки и незастроени зелени междублокови пространства, широки и удобни булеварди с достатъчно места за паркиране, великолепно поддържани пешеходни зони с мисъл за хората.

Ето затова и решихме да разкажем историята на този необикновен български град и в следващото видео, ще ви срещнем с четирима души, които милеят за Димитровград и всеки може да ни разкаже за различни важни аспекти от историята му.

Героите в това видео, по ред на тяхното появяване във видеото, са:

  • Живка Шишкова, уредник на Дом-музей “Пеньо Пенев”,
  • Николина Урумска, уредник отдел “Нова и най-нова история” в Исторически музей – Димитровград
  • Антоанета Станчева, директор на Исторически музей – Димитровград
  • Иво Димов – кмет на община Димитровград

Как възниква Димитровград? Как се организира Бригадирското движение и защо е толкова важен момент в българската история? Как е проектиран Димитровград и какъв е бил замисълът в неговото планиране? Какво бъдеще очаква града?

На всички тези въпроси отговори ще получите във видеото ни:

А сега, след като се потопихте в атмосферата на града, с няколко фотоакцента ще ви покажем неща, за които е добре да внимавамте, когато посетите града:

  • Първи акцент: Площад “Поезия” и колонадата

Площад “Поезия” е превъзходно обновен и днес има изключително модерен, съвременен вид. Той е страхотно пространство за разходка и прекарване на време с приятели. В близост до него има детска площадка, а през лятото водата от фонтаните носи прохлада. Великолепно озеленен с интересни видове, хем се връзва в общата зелена визия на града, хем и леко се различава – по-модерен е.

  • Втори акцент: Сграфито паната и Площадът пред Общината и Ротондата

Площадът пред Общината също е обновен. Той е част от широко междусградно пространство, което започва от автогарата и стига до входа на парк “Марица”. Близо тук са голямата лампа, пейка и маса. Особено ценно от архитектурна гледна точка обаче е почти 360-градусовото сграфито пано, което обхваща Ротондата. Тя е дом на Общинския съвет в Димитровград. Паното включва картини от историята на България и града. И като се заговорихме за сграфито пана, такива има по стените на доста сгради и със своя мащаб и стил истински впечатляват.

  • Трети акцент – зелените булеварди и огромните паркове

Когато посетите Димитровград, планирайте така времето си, че да можете да се разходите по широките булеварди и да посетите парковете. Най-посещаваният парк е парк “Въпцаров”, но може би най-впечатляващ откъм парково планиране е парк “Пеню Пенев”, на името на известния местен поет.

  • Четвърти акцент – Водонапорната кула

Водонапорната кула е най-старата административна сграда в Димитровград, строена за да обслужва Баронхиршовата железница. Използвана е за да бъдат допълвани с вода локомотивите на път към Истанбул или Западна Европа. Днес тя е външно реставрирана, а в момента тече проект за изработване на концепция за нейното преустройство.

  • Пети акцент – архитектурният ансамбъл в центъра

Целият център на Димитровград е забележителен (част от него е и площад “Поезия”). В началото на центъра обаче, точно срещу Автогарата, се издига впечатляващ ансамбъл в т.нар. стил “сталински барок”. Сградите са внушителни, масивни и с много различни архитектурни елементи. Днес погледът към тях е разнообразен и с някои съвременни решения.

  • Шести акцент – Ретро апартаментът

От няколко години в Димитровград имате възможност да се пренесете около 70 години назад и да видите устройството на един стандартен апартамент. В т.нар. “Ретро апартамент” ще видите работещ телевизор “Опера”, стандартен кабинет за работа, спалня, гостна и кухня – с всички присъщи за тези стаи мебели и аксесоари.

Е, от нас толкова. От вас остават плановете за разходка до Димитровград.

post a comment