Top

Перник

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ПЕРНИК?

През тази година Перник отбеляза своята 90-годишнина от обявяването си за град. Най-многолюдният град в Западна България след столицата София носи своето име още от създаването си през девети век, като първите сведения за заселници в района на Перник датират още отпреди 6000 година пр.н.е. В годините преди падането на страната ни под византийска власт, градът е своеобразна столица на Първото българско царство, като последен преклонява глава пред поробителя. Както и в миналото, и сега Перник е важен транспортен център с удобни пътни връзки към столицата София, към областните градове Благоевград и Кюстендил и към ГКПП Кулата – Промахон. Днес градът се нарежда сред индустриалните центрове на България. В Перник се провежда и най-големият фестивал в Европа – международният маскараден кукерски фестивал „Сурва“, в който ежегодно се включват над 7000 участници.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ И ВИДИТЕ В И ОКОЛО ПЛОВДИВ?

Централният градски парк
Западният парк
Фигурата „Хексагон“ в Парка на предизвикателствата

Минният музей
Крепостта „Кракра“
Фестивалът „Сурва“ през януари

КОЛКО ЩЕ ВИ СТРУВА?

Настаняване – В Перник има голяма разнообразие от хотели, вили и къщи за гости, като цените варират в зависимост от категорията и условията, които се предлагат. Ако решите да посетите фестивала „Сурва“, трябва да имате предвид, че е добре да си запазите места по-рано, тъй като в града се стичат хиляди участници и гости.

Храна – В града има всякакви видове ресторанти, механи и заведения за бързо хранене, в които може да намерите най-разнообразна храна.

Транспорт – Перник се намира на едва 30-тина километра от София, а до града се стига бързо без значение дали пътувате с автомобил, автобус или влак. С личен транспорт пътуването отнема не повече от 30 минути. С автобус времетраенето на пътуването варира според това от коя автогара потегля той, като е в рамките от 30 минути до 1 час и 30 минути, а цената е около 3 лева. До Перник има и влак, като тук максималното време за пътуване е 1 час и 30 минути, а цените на билетите започват от 2,30 лева.

Дневен бюджет – Той зависи изцяло от това, как предпочитате да прекарате времето си в Перник. В града има както по-скъпи заведения и места за почивка, така и такива за всеки джоб.

Благодарим ви за подкрепата! Споделяйте нашите снимки, видеоклипове и статии. Всяко споделяне ни помага да пътешестваме повече, да снимаме повече, да разказваме повече. Изпращайте ни вашите любими дестинация в България на info@bulgarianadlan.bg!

0

post a comment