Top

Поводът ни да посетим града на Вичо и Елена Грънчарови е ежегодния Празник на горнооряховския суджук. Затова в това видео ще има много аромат на скара, но ще има и поглед към историята, природата и нещата, с които градът се гордее днес.

Преди да се отправим към вкусната част искаме да започнем с облика на Горна Оряховица днес. И преди сме идвали тук, но беше преди пет-шест години. Днес това е един много различен град, който истински ни изненада.

Започваме с изцяло обновената централна част – направена с вкус и удобно за всички. А фактът, че беше пълна с хора през целия ден говори достатъчно.

Обновлението продължава и в посока стадиона и летния театър. Две любими места на местните. Фестивалът на изкуствата “Раховче” пълни с хиляди хора театъра всяка година, а до скоро градът имаше отбор в “А” група и мачовете бяха хит.

Едно от новите неща, с които местните заслужено се гордеят е Парк Детски Кът! Изцяло ремонтиран, близо до центъра и подходящ за спорт, разходки, детски игри и какво ли още не.

Над парка се извисява Камъка, който е част от лесопарк “Божур”. Това е скалата, която пази града и е негов символ. До нея се стига по екопътека, която ще ви преведе през манастира Св. Илия, а ако продължите отвъда Камъка, ще стигнете и до хижа “Божур”, където вероятно ще искате да останете по-дълго.

Но нека се върнем обратно в града. Защото там ни очаква още изцяло обновения парк “Николай Панайотов” и още редица красиви градски гледки. 

Малко преди края на първия ни ден тук се отбиваме до Художествената галерия, където всяка година по това време се провежда пленера “Живописатира” – десетки талантливи художници от страната и чужбина оставят късче от себе си в Горна Оряховица.

За един ден приключения това е съвсем достатъчно и ако се чудите къде да нощувате, препоръчваме ви хотел “Раховец” – няма по-добра локация от неговата.

Ето, че полека стигаме до същината на нашето пътешествие. Но каква е причината да се стигне до там, че Горна Оряховица да се превърне в града на суджука? Отговорът може да получите в Историческия музей. Тук ще ви разкажат в детайли как от решение на проблем производството на суджук става емблема и част от икономиката на града.

Ако се интересувате от история отделете време и на другите експозиции. В музея може да преминете през различните епохи, като основен акцент в него е историята на крепостта “Раховец”, възрожденската епоха и градската култура от XIXв.

И ето, че замирисва на скара. Хиляди хора от страната идват всяка година, за да опитат от тази запазена марка. И всяка година местните ги посрещат с много добро настроение, гостоприемство и сериозна подготовка – в трите дни на празника тук има за всекиго по нещо – изложби, беседи, концерти…

Подобно пиршество не може да се разкаже, то трябва да се опита!

Тазгодишното издание на празниците завършва с 3D мапинг върху сградата на Общината, който определено радва както местните, така и гостите на града.

За финал споделяме поредното си страхотно впечатление от красотата и културното богатство на българските региони. Навсякъде има толкова много какво да се види и прави. А когато и това върви в комбинация с очевиден стремеж градът да е по-спретнат, по-удобен, по-красив – удоволствието от пътешествието е пълно.

post a comment