Top
  >  Избрани   >  Оброчните кръстове около Костинброд – вековно културно наследство

България е страна с вековна история и много легенди. Има едно място тук, което събира в едно древния култ към природата, християнските обичаи и почитта към семейството и близките.

Искаме да ви разкажем за Костинброд и уникалните за региона и страната – оброчни кръстове. Знаете ли, че на територията на Община Костинброд има над 120 такива кръста, посветени на различни светци и част от различни семейства. А те и до ден днешен, на датата на светеца “изнасят” кръста и организират курбан.

Стремежът за издигане на тези камъни може да е свързан и с порядките от най-стари времена, когато местните населения са почитали камъни с естествени природни форми, наподобяващи различни същества и са им придавали чудотворна сила.

В повечето случаи оброчищата служат за измолване на защита, здраве и благополучие от светеца, на който са посветени. Това се случва на празника на съответния светец, когато около кръста се събира цялата фамилия, която го е издигнала.

Оброкът се намира в рамките на селището или извън него, на високо място, до култово дърво или група дървета, в близост до извор, или кладенец. Много оброци се намират в развалините на езически светилища, надгробни могили, християнски храмове.

Трудно е да се определи точния момент, в който тези кръстове започват да се появяват тук. Със сигурност знаем обаче, че към днешна дата те са над 120 на територията на общината. Което прави Костинброд районът с най-висока концентрация на такива паметници в България. 

Със сигурност знаем, че по време на Османското владичество са издигнати голяма част от тези кръстове. Християните в региона са търсели скрити и недостъпни места, на които да издигнат оброчищата, за да ги съхранят по-дълго. Затова днес, една част от кръстовете може да откриете в рамките на селата и местните черкви, но за други трябва да повървите доста, защото са на много живописни, но и също така доста далечни места.

Да посегнеш на оброчен кръст е забранено! Дърветата са считани за свещени и не се секат, като се смята, че покушенията срещу тях ще бъдат наказани – при подобно посегателство срещу такова дърво в Западна България се устройва общинска проклетия. По време на колективизацията много оброци – често разположени на границите между отделни земеделски имоти, които са заличени – са унищожени, като местните легенди приписват на тези събития различни бедствия – от смъртни случаи на конкретни извършители до спад в раждаемостта и обезлюдяване на цели области.

Още за тях, както и специално интервю с кмета на вековното село Бучин проход – г-н Бойко Борисов, може да видите във видеото, което заснехме:

Впуснете се с нас в тази красива обиколка сред природата, а ако ви се прииска да издирите някои от тези забележителни места, може да се свържете с кметовете и кметските наместници на селата в Община Костинброд.

За финал на този материал ви представяме и специална, адаптирана за уеб версия на продукта ни за виртуална реалност. Разгледайте във всички възможни посоки изключителната красота на тези вековни кръстове…

Този проект бе реализиран в партньорство с Община Костинброд. Целта на проекта бе да представим Община Костинброд по иновативен начин на 11-тото издание на фестивала “Седмица на културите” (Settimana delle Culture, Palermo Culture) в Палермо. Фотографиите на Владислав Чанев бяха наредени в стилна изложба, а VR приложението, което разработихме за Общината пренесе италианските посетители в покрайнините на Костинброд и южните скатове на Стара планина.

Екипът на България на длан

post a comment