Top

Горна Оряховица

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА?

Разположен по поречието на река Янтра, в непосредствена близост до областния център Велико Търново, Горна Оряховица е един от най-важните транспортни възли в България. Най-ниската точка на града се намира край брега на р. Янтра и е с надморска височина 92 m, докато най-високата точка е платото Камъка, с надморска височина 412 m. Горна Оряховица е древен град, като още през 3-ти век е известно, че тук е съградена крепостта, която през Средновековието носи името “Ряховец”. Названието си тя получава от растителния вид орех, който е широко разпространен в района. Крепостта е изключително важна от отбранителна гледна точка, като в миналото защитава пътя, който тръгва от римския град Никополис ад Иструм – (разположен на 14 км северно от днешна Горна Оряховица) към Августа Траяна (дн. Стара Загора). През 12-14-ти век тя се обособява като важен отбранителен бастион за охрана на намиращата се само на 6 км “столица на българското царство – Търновград. Днес градът отново е от важно геостратегическо значение, като на територията на общината се пресичат важни международни и местни транспортни артерии. Именно в Горна Оряховица е и един от най-големите железопътни възли в България.

Какво да правите и видите в и около Горна Оряховица?

Крепостта „Ряховец“
Историческият музей
Музеят на градинарството
Лясковският манастир „Свети Свети Петър и Павел“

Пещерата „Калугерска дупка“
Екопътеката „Камъка“
Арбанаси

Колко ще ви струва?

Настаняване – В Горна Оряховица има на разположение няколко големи хотела, а в намиращия се наблизо Арбанаси има още по-голям избор от къщи за гости, в които можете да отседнете. Хотели има и в областния град Велико Търново, който се намира само на около десетина километра.

Храна – В Горна Оряховица, както и в околните населени места има изключително богат избор на ресторанти, механи и кръчми. Тук преобладават заведенията в битов стил, които предлагат традиционни български ястия.

Транспорт – Разстоянието от София до Горна Оряховица е около 230 километра, като до тук може да стигне с автомобил, автобус или влак. С автомобил пътят се изминава за около 2,5 часа. С автобус най-лесно е да се пътува до Велико Търново, откъдето има редовен транспорт до намиращия се наблизо град Горна Оряховица. Пътуването отнема около 3 часа. До града има и редовни влакове, като пътуването отнема около 4 часа, а цената на билета започва от около 13 лева в посока.

Дневен бюджет – Необходимите средства зависят изцяло от това какво ще се прави и дали ще се ходи до останалите исторически забележителности в района. Районът предлага много интересни дестинации, за които ще са ви нужни поне 5 дни и ако сте с автомобил ще успеете да разгледате максимално много места, като няма да ви струва особено скъпо.

Благодарим ви за подкрепата! Споделяйте нашите снимки, видеоклипове и статии. Всяко споделяне ни помага да пътешестваме повече, да снимаме повече, да разказваме повече. Изпращайте ни вашите любими дестинация в България на info@bulgarianadlan.bg!

0

post a comment