Top
  >  Uncategorized   >  От Костинброд до Вотифкирхе във Виена, историята на Диан Костов
Диан Костов - Кръстопът, цената на избора

Всички харесваме историите на успеха. И още повече ни харесват, когато успяваме да направим нещо паметно извън България. Това може би се дължи на погрешно втълпеното ни разбиране, че сме “малка държава” и “малък народ”. В контекста на Европа, държавата ни изобщо не е малка. А малки народи няма – има слаби народи и силни народи.

Ние, екипът на “България на длан” сме твърдо убедени, че ние сме силен народ. Защото достатъчно сме видели от страната, достатъчно хора познаваме. И затова, когато постигнем успех зад граница, за нас това е закономерност, а не новина.

Разказваме ви това, за да разберете в какъв момент ни потърсиха от Община Костинброд с молба да разкажем за иконописеца Диан Костов. Това се случи в началото на тази година и той вече работеше по изписването на храм “Св. вмчк. Мина”. Никога няма да забравим думите на кмета на общината г-н Трайко Младенов: “Вие не сте срещали толкова благ човек! А когато видите как работи, колко е добър, ще искате да разкажете историята му!”.

Предизвикателства не отказваме. Отидохме до храма, срещнахме се с Диан. И знаехме, че нямаме избор, освен да разкажем неговата история така, както само ние можем 🙂

По време на разговорите с него разбрахме, че е поканен лично от свещеник д-р Фаругиа да реализира своя изложба в катедралата Вотивкирхе още през 2020г. Пандемията от “Ковид-19” обаче осуетява плановете. Но ето, че през тази 2023 година “Кръстопът – цената на избора” е факт. Една изложба, която разчупва границите на конвенционалното. Която задава множество въпроси на посетителите и която те кара да ровиш дълбоко в себе си в търсене на честните отговори.

Накъде отиваме?
Пътят
Кой си ти? Цената на избора

Изложбата бе разделена на три отделни зони, а на откриването катедралата бе пълна. Нашият екип имаше удоволствието да присъства и единствен да улови атмосферата във величествения храм.

Ето и видеото ни:

Ще бъдем по-лаконични, защото според нас двата видеоклипа разказват достатъчно за Диан, за неговата мисия и за успеха му. Успех, който се лепи и на националното ни самочувствие.

Всичко за Диан Костов и неговия труд, може да научите в сайта му тук.

post a comment