Вдъхновете се

Още истории

Дестинации

За проекта

Top

Тетевен

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ТЕТЕВЕН?

Тетевен е град в Централна Северна България. Намира се на 105 км от София и на 70 км от Ловеч. Този край е обитаван от най-древни времена, за което свидетелстват откритите в пещери в района находки за живот още от траките. Като град, какъвто е и днес, Тетевен възниква официално около втората половина на 14-ти век, като през следващите три века се развива изключително бурно най-вече благодарение на занаятчиите. В наши дни Тетевен предлага прекрасни условия за лов, риболов, високопланински преходи и туризъм. Красивата природа, чистият въздух и близостта до столицата и други големи градове са важни предпоставки, които бързо го превръщат и в желано място за почивка. За красотата на Тетевен свидетелства и големия Иван Вазов. Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в града, Патриархът на българската литература възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“.

Какво да правите и видите в и около Тетевен?

Манастирът „Свети пророк Илия“
Историческият музей
Водопадът „Скока“

Екопътеката „Горска пътека“ и „Нагоре към слънцето“
Пещерата „Моровица“

Колко ще ви струва?

Настаняване – В Тетевен има няколко хотела, както и къщи за гости, в които ще намерите почивка след дългия ден на разходки в региона. Хубаво е да си запазите нощувки предварително, тъй като този край на страната ни е изключително посещаван от туристи заради своята красота.

Храна – В града ще откриете основно ястия от българската кухня. Не пропускайте да опитате характерните да този край кротмач, качамак и тетевенска саламура.

Транспорт – Тетевен се намира на около 110 километра от София, като това разстояние се изминава с автомобил за около 1,5 часа. С автобус се стига за около 2 – 2,5 часа.

Дневен бюджет – Повечето забележителности в Тетевен са напълно безплатни и достъпни, като са свързани с разходки и околността и маршрути, поради което не са нужни значителни средства за една прекрасна екскурзия до този красив край на България.

Благодарим ви за подкрепата! Споделяйте нашите снимки, видеоклипове и статии. Всяко споделяне ни помага да пътешестваме повече, да снимаме повече, да разказваме повече. Изпращайте ни вашите любими дестинация в България на info@bulgarianadlan.bg!

1

post a comment