Top
  >  Градове   >  По стъпките на доброто тук – ДРЯНОВО

Здравейте, приятели! 

Както знаете, вече две години и половина ние ви разказваме за доброто в българските градове и села. Показваме ви добрите отбивки, добрите истории, добрите места за отдих.

Затова и днес имаме история, която е не просто емблематична, но и ключва за проекта ни. Ще ви представим пилотната ни серия в една поредица, която ще реализираме през тази година с нашите приятели от Загорка. Заедно с тях, сме ви подготвили цели четири специални филма, в които по нов начин, ще се впуснем по стъпките на доброто и тук, и там.

Пивото на Загорка събира в себе си качествени съставки и над стогодишна пивоварна традиция. Вода, хмел, малц и опита на техните технолози и пивовари. Може би звучи просто, но по същия начин нашата първа дестинация събира сякаш малко на брой, но изключително важни съставки: история, традиции, природа и любовта към дома. Защото, това е рецептата за доброто тук.

Днес ще ви покажем:

Дряново

Място, което се превръща в дом, щом се докоснеш до магията му.

Дряново – панорамен изглед към Ларгото с киното, лятното кино,и часовниковата кула.

Ще ви го покажем през очите на местните хора. Ще видите не само забележителностите, но и забележителния местен дух. Ще ви разходим по стъпките на Колю Фичето, ще ви покажем Дряновския манастир, пещера “Бачо Киро”, Пейката на любовта, ще видите най-емблематичните местенца в града.

Но не само ще ви покажем колко красив е станал Дряново през годините, а ще ви срещнем и с красивите му хора.

Ще ви запознаем с Гергана Симеонова, местен иконописец, която работи в Икономовата къща – построена от Колю Фичето и днес дом на изключителна колекция от икони. Ще ви запознаем и с Христина Трифонова, която танцува във фолклорния състав “Дряновица” при НЧ “Дряновска пробуда” и с която ще си говорим за традициите ни в модерния, забързан свят.

Пожелаваме ви приятно гледане, а под видеото ще откриете и кратък Наръчник на добрия стопаджия в Дряново, с няколко акцента и снимки какво да търсите и за какво да питате…

Поздрави от дряновския кРай!

Вече се убедихте в красотата на Дряново, нали? Е, ето сега и малко полезна информация, която нямаше как да съберем във видеото.

Първо, отделете си достатъчно време за Дряново, един ден просто няма да ви бъде достатъчен. Два са на ръба, ако искате да разгледате всичко добре. 

Програма за Ден 1:

1. Музей “Колю Фичето”

Единственият в страната музей, посветен на гениалния възрожденски строител, оставил след себе си несравнимно архитектурно наследство. Музеят е интерактивен – в него може да видите оригиналния печат на майстора и инструментите, с които е работил, също така и впечатляващи 3D макети на градежите му.

Време за разглеждане: 30-40 мин.2. Къщата без пироните

тя логично ще бъде следващата ви стъпка, защото се намира точно срещу музея. Мнозина си мислят, че това е едно сдание, но всъщност са две огледални къщи с общ покрив и фасада – Лафчиевата къща и Перевата къща. Не случайно са известни като “Къщата без пироните”, защото в сглобките им няма нито един пирон или метална скоба. Днес тук се помещава етнографската експозиция на Дряново.

Време за разглеждане: 30-40 мин.

3. Църква “Св. Троица”

Тя също е съвсем наблизо, точно зад паметника на Колю Фичето. Това е най-стария храм в Дряново, изключително светла е и ще ви впечатли с великолепния си иконостас и архитектура. 

Време за разглеждане: 15-20 мин.

След това ви препоръчваме да се пуснете по главната улица на града. В самия център ще откриете стълбите, които водят към…

4. Храм “Св. Никола”

Това е един от най-емблематичните градежи на Колю Фичето. Тук за пръв път майсторът експериментира с вграждането на камбанарията в основния корпус на сградата. Външната декорация на храма, както и изключителните извити балкони няма как да ви оставят равнодушни. А ние ви подготвихме няколко кадъра, които няма къде да видите на друго място – от покрива на църквата.

“Във вътрешното пространство невероятно впечатляваща е плавната извивка на балконите на емпорията. Открояват се и релефите с растителни орнаменти от капителите на колоните. Стенописите в храма са от 1926 г., а три от иконите в иконостаса са дело на Станислав Доспевски, един от най-изтъкнатите български възрожденски художници и племеник на легендарния Захари Зограф.”

Дестинация Дряново

Време за разглеждане: 20-30 мин.

Това е достатъчно да уплътни повече от половин ден и вероятно е време за хапване и почивка. Вкусните места за хранене ще откриете по пешеходната алея.

След като презаредите батериите ви препоръчваме да разгледате Часовниковата кула, Релефната карта (точно срещу кулата, от другата страна на пътя, по стълбите) и намиращата се до тях Икономова къща.

5. Икономовата къща

Тя е още един впечатляващ строеж на Колю Фичето. Южната ѝ фасада е емблематична. Както сте разбрали от видеото ни, вътре се съхранява богата колекция от икони. Дали ще влезете заради тях, или за да разгледате къщата отвътре – все ще е полезно за вас.

Време за разглеждане: 30-40 мин.

По залез слънце може да се отправите към: 

6. Мостът над р. Дряновска

Последният обект от наследството на Колю Фичето. Това е единственият негов мост, останал и до ден днешен в абсолютно оригинален вид. Непосредствено до моста ще откриете и впечатляващ стенопис, дело на тримата художници: Epic, Glow и Deart. Тук има и кът за отдих, където може да си починете, докато се наслаждавате на чудесната композиция.

Време за разглеждане: 15-20 мин.

Програма за Ден 2:

Вторият ден ви препоръчваме да посетите на Дряновския манастир и забележителностите около него. Очаква ви малко повече ходене, много красиви гледки и вкусна храна.

Безспорно, първото нещо, което трябва да разгледате е самия манастир. По стените на църквата още стоят дупките от турските гюлета от боевете по време на Априлското въстание. 

От манастира има панорамен мост над р. Дряновска, който ще ви отведе до широко място с естрада. От тук имате два избора. Ако тръгнете по пътеката вляво, ще стигнете до местността “Сини вир”, където ще каньонът на реката ще ви обгърне, а водата ще ви донесе прохлада. 

Ако тръгнете вдясно ще стигнете до пещера “Бачо Киро”, дом на първите разумни хора в Европа и първата благоустроена за туризъм пещера в страната. Ако влезете в нея, препоръчваме да разгледате Дългия маршрут, който отнема около час, но е в пъти по-богат на гледки.

От пещерата нагоре тръгват стълби, които ще ви изведат на билото на хълма, където се намира Пейката на любовта. Гледката от тук спира дъха. Целият манастирски комплекс, както и каньонът на р. Дряновска ще се озове под краката ви. 

Ако огладнеете, в района има няколко ресторанта с вкусна местна кухня, но ви предупреждаваме, че в почивните дни ще е трудно да си намерите място без резервация.

Време за разглеждане: минимум 3 часа

Е, надяваме се разходката ни да ви е била полезна. Ние с удоволствие ще се върнем в Дряново, за да снимаме още, защото тук има още много интересни места, които си струва да посетите.

За финал още веднъж благодарим на партньорите ни от Загорка, с които се впускаме по стъпките на доброто тук. Поздраяваме ви с няколко любими кадъра от Дряново, а вие очаквайте следващата ни дестинация, която ще запазим в изненада 🙂

post a comment