Top
  >  Добро   >  С какво снимаме България на длан? Разберете с етюдите ни от Синеморец + ВИДЕО

Днес ще ви заведем на една морска разходка до едно от най-любимите на поколения българия място – Синеморец. Там, където дори в разгара на август, на плажа на устието на р. Велека има място, където можеш да избягаш от поп фолк плажната култура и да се насладиш на наистина спокойна и красива почивка. Мястото, станало известно в столичните хипстърски среди, като “любимото синьо”.

Тук сме, защото искаме по малко по-различен начин да ви разкажем с какво снимаме клиповете и снимките си. Така че хем да ви е полезно, хем да ви пълни душата с красота.

България на длан е проект, който създадохме през 2018-а година, но реално започнахме да работим сериозно през май 2019-а. Истината е, че в началото снимахме с каквото намерим или заемем. Нямахме бюджет, който да инвестираме в професионална техника, защото проектът ни бе подкрепен сериозно само с ентусиазъм. Известно време карахме, както се казва, на мускули и един Lumix G7 с варио обектив 9-18 mm на Olympus. Първият ни дрон си купихме на изплащане, като на втория ни снимачен ден го потопихме в една река… Изобщо, истории имаме много за разказване от началото на проекта и може би един ден ще ги съберем.

Днес обаче ще се фокусираме върху настоящето, а то е значително по-професионално, доста практично и с потенциал да стане още по-сериозно. Затова се връщаме на брега при устието на р. Велека, където ще ви демонстрираме какво може новият Lumix S5, с който имахме възможност да работим през август.

Скалите южно от плажа при устието на р.Велека. Заснети с Lumix S5 около 08:30 часа сутринта, в средата на август.

В момента снимачното ни оборудване включва три безогледален фотоапарата Lumix – имаме G7, G9 и GH5. Те са съответно оборудвани с един обектив 8-18mm LEICA DG VARIO-ELMARIT, F2.8-4.0 ASPH, който е ключов в работата ни, особено когато снимаме архитектура, градска среда и затворени пространства. Нещо, което в туристическите ни клипове за общините е ежедневие. Имаме и два обектива 12-60mm Leica DG Vario-ELMARIT, F2.8-4.0 ASPH, Dual I.S. 2.0, които пък ни позволяват да снимаме детайли и да вадим добри, резки изображения при по-тъмна светлина, да правим хубави портрети при интервюта и най-важното за нас – да снимаме стабилно от ръка.

Защо снимането от ръка е най-важно?

Защото в нашата работа, снимането от ръка е неизбежно и ключово. Когато в рамките на ден, до ден и половина трябва да заснемеш 15 обекта, на 15 различни места, като осигуриш възможно най-доброто качество на клиента, това означава да работиш изключително бързо, при много различни условия – различна светлина, различни обекти, различно време за заснемане и ориентиране в ситуацията, различни хора. В 90% от случаите нямаме възможност да използваме статив, защото това означава огромно забавяне. Гимбълът решава част от проблемите и работим много с него за да правим кадри, които имитират слайд ефект, особено с 8-18mm обектива, но при 12-60mm обективите не ни позволява бързо и лесно да приближаваме върху избрани обекти, без това да повлияе на стабилизацията. Затова много често снимаме от ръка.

След това дълго въведение в контекста, преминаваме и към същината на този материал – работата ни с новия Lumix S5. Смеем да твърдим, че сме добри в това да виждаме красивото. И в контекста на спецификата на нашата работа, за да може да успеем да го уловим и покажем, е нужно да имаме техника, която да върши голяма част от работата вместо нас.

Новият Lumix S5 според нас е точно такъв. Първо, с менютата на Lumix се свиква доста бързо, интуитивни са, значително по-лесни от тези на част от конкурентите. И съответно менюто за работа на S5, предвид че камерата е буквално наблъскана с какви ли не улесняващи живота ви функции, е по-богато, но не и по-сложно за работа.

За да демонстрираме качеството на картината, избрахме да ви покажем етюдите на Синеморец в два момента – веднъж късно вечер, след залез слънце и веднъж рано сутрин, точно след изгрев, на силна, но все още мека светлина. С първите снимки ще видите възможностите на S5 да се справя с малко светлина. А с вторите снимки ще видите богатството на цветовете, които се откриват пред вас, когато работите в идеални условия.

Тук на плажа при устието на р. Велека изпробвахме S5 в една от най-честите ни ситуации – снимане при слаба или лоша светлина. Благодарение на 24.2-мегапикселовият 35-милиметров пълноформатен CMOS сензор, S5 ви позволява още докато снимате да си настроите камерата така, че да изкарате максимално много цвят и детайл, без да има дразнещ шум. Истината е, че дори и да работите в изцяло автоматичен режим, камерата ще се справи чудесно и сама. Автофокусът е забележително бърз, като има няколко различни типа фокус, с които може да работите. Ако снимате видео, това ще ви позволи да следите лесно движещ се обект или пък да правите смислов преход от един обект върху друг с фокуса.

Снимките, които виждате са обработени с Lightroom, но това далеч не беше задължително. Суровите файлове нямаха особена нужда от пипане, нито пък видеото.

В горните снимки ви показваме богатата палитра от цветове, която може да изкарате на изцяло автоматичен режим, с минимална постобработка. Сигурни сме, че хора с повече опит от нас биха се справили още по-добре със задачата.

Но както и по-горе споделихме – на терен ние трябва да намерим идеалното съотношение между скорост и качество. Затова разчитаме на това камерата да е достатъчно умна, за да може да свърши сложната работа сама. А ние бързо да преминем от едната задача към другата.

Умишлено направихме и няколко снимки на контра, за да видите колко рязко отново е изображението, въпреки ситуацията.

Синемореска котка, заснета с Lumix S5.

Видеото, което може да видите в края на материала и всички снимки по-горе (заснети в продължение на един пълен ден), са направени с един заряд на батерията. И тук ни се иска да акцентираме върху последния важен за нас плюс не само на S5, но и на всички Lumix фотоапарати, с които работим – батериите им са супер силни и държат предостатъчно дълго. Всички, които снимат видео знаят чудесно, че за да снимат дълго им трябват или няколко батерии, или външно захранване, което разбира се върви и с някакъв риг, който пък тежи повече и съответно прави използването на съответната камера в комбинация с гимбъл значително по-сложно. И ако трябва в продължение на над 10 часа да вървиш с тази техника в ръка + раница с дрон и статив… става доста трудно.

Затова не можем да скрием, че дългият живот на батериите на Lumix G и S сериите е нещо, с което просто не можем да се разделим. Несравнимо по-лесно е да разчиташ само на една камера и една допълнителна батерия, и да знаеш, че това ще ти е достатъчно за цял ден работа на терен. С условието, разбира се, че от работа до работа има разлика и има задачи, които изискват повече или по-различно оборудване. В нашия конкретен случай обаче – не сме срещали по-добър вариант.

И ето, че дойде време да ви покажем и видеото, което заснехме. В него се опитахме с максимално малко постобработка да ви покажем на какво е способен S5 в различни ситуации. И да го направим красиво. Приятно гледане:

post a comment