Top

Чепеларе

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ ЧЕПЕЛАРЕ?

Град Чепеларе е известен като „Зеленото сърце на страната ни“. Сгушен в красивата Родопа планина, той се намира на 1232 метра надморска височина е вторият най-високо разположен град в България след Доспат. Чепеларе е едно от най-предпочитаните места за зимни спортове, като снежната покривка се задържа между 80 и 120 дни в годината. Неслучайно именно тук е Музеят на ските, създаден през 1998-а година след историческия първи златен медал от Зимна олимпиада, завоюван от Екатерина Дафовска. Тук се намира и най-дългата писта в България, сертифицирана от Международната федерация по ски.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ И ВИДИТЕ В И ОКОЛО ЧЕПЕЛАРЕ?

Площадът „Олимпийски“
Националният събор „Музеят на ските“
Етнографският кът

Паметникът за загиналите за свободата на Родината чепеларци
Ски комплексът „Мечи чал“
Панорамният лифт

„Рестарт зона 82“
Обсерваторията в Рожен

КОЛКО ЩЕ ВИ СТРУВА?

Настаняване – В града има няколко семейни хотела, в които цените са най-различни. Препоръчваме ви също така комплекса „Родопски къщи“, в който се предлагат прекрасни условия и настаняване на приемливи цени.

Храна – Храната е изключително добра, като обезателно трябва да опитате прекрасните традиционни за района ястия – качамак, родопски клин, пататник, къпана баница, катми, смилянския фасул или дори чеверме. Като цяло в Чепеларе наблягат на традиционната за местността кухня, но може също така да се насладите на пици, най-различни месни и постни ястия и десерти.

Транспорт – Чепеларе се намира на около 230 километра от София, като пътят е през Пловдив и Асеновград. Възможните опции за пътуване са автобус или лек автомобил. Автобусите са за Смолян, Рудозем или Златоград, като разстоянието се изминава за около 4 часа, а билетът е на цена около 20 лева. С около час се съкращава времетраенето на пътуването с автомобил, като отново се минава през магистрала „Тракия“, Пловдив, Асеновград, Бачково, Нареченски бани и Хвойна.

Дневен бюджет – Зависи изцяло от това, къде ще ходите и как ще се храните. През зимата допълнителен разход ще се окаже карането на ски.

Благодарим ви за подкрепата! Споделяйте нашите снимки, видеоклипове и статии. Всяко споделяне ни помага да пътешестваме повече, да снимаме повече, да разказваме повече. Изпращайте ни вашите любими дестинация в България на info@bulgarianadlan.bg!

0

post a comment