Top

Не би било България на длан, ако не посетим и морето. Затова се отправяме към Каварна, където бяхме поканени на националния събор “С България в сърцето”. Това е най-голямото фолклорно събитие в региона и тази година събра над 2000 участници от България, Молдова, Украйна и Румъния. Истински празник от ранно утро до късна вечер.

Обиколката ни продължава в Етнографския музей. Първото впечатление e от перфектно подредената градина. В самия музей може да се пренесете в бита на българите от Възраждането.

Като стана думи за градина, Градската градина на Каварна е идеално място да се скриете от парещите лъчи на слънцето и да си починете. Или пък да направите сутрешната си тренировка. Тренировката може да направите и на градския стадион, който предлага всички нужни условия както за професионални спортисти, така и за любители.

Разходката ни из града задължително включи и центъра на Каварна с дългата пешеходна зона. Двете градски църкви пазят вярата и имат своя силен отпечатък върху миналото на каварненци. Храм “Св. Георги’ например е най-старата запазена възрожденска сграда – построен през 1836 година.

Точно под храм него се намира и най-старата градска чешма, която е била част от поредица от изворни чешми, разположени по долината към морето. А срещу нея се намира старата баня, строена през 15в., а днес възстановена и преустроена в музей. Вътре може да видите експозицията “Добруджа и морето”.

Няма как да дойдете до Каварна и да не отидете до плажа. Над него строго се извисява Чиракмана, а досегът с морето носи спокойствие и хармония, без значение кое време на годината е.

Сега обаче ще направим един рязък завой към нещо ново в града – Музея на водката. Идеята на експозицията е не да прави реклама на различните марки от напитката, а по-скоро да покаже историята ѝ. В двете зали на експозицията може да видите над 800 вида водка от цял свят, различни пособия на повече от век и разбира се да участвате в дегустация.

В края на този ден идва време за почивка. Препоръчваме ви да нощувате в хотел “Отдих”, който е в сърцето на Градската градина и предлага всичко, от което имате нужда.

Във втория ден от нашето пътешествие ще ви разкажем за могъществото на природата около Каварна. Започваме с археологическия резерват Яйлата, който предоставя епични гледки и културно наследство, останало от античността.

Продължаваме на юг към Болата – един от седемте най-красиви плажа в Европа, част от резерват Калиакра. А щом сме тук, няма как да пропуснем Нос Калиакра. Най-известната легенда е за 40-те девойки, които сплитат косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Първата скочила се е казвала Калиакра.

Има и друга легенда, която чудесно описва колко внушително е това място. Според нея покровителят на моряците Свети Никола бягал от турците и Бог удължил земната твърд под краката му, за да успее да избяга.

С това приключението ни из района на Каварна приключва. Тук има още толкова много красиви места, но оставяме на вас да ги откриете и да им се насладите.

post a comment